Farkas János végzettsége szerint magasépítő technikus, alkalmazott grafikus és pék. Január óta a Y-collective-nél dolgozik junior frontend fejlesztőként.

Itt lakom: Magyarország, Pécs
Itt dolgozok: Y-collective
Ennyi időt tanultam a CodeBerry-nél: 2 hónap
Ezt használom: PHPStorm, Stack Overflow, CSS-tricks, W3Schools

Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod most, mit válaszolsz?

Elsősorban azt mondom, hogy programozok, ezt mindenki érteni szokta.
Ha jobban is érdekli — általában így van — akkor rá szoktam térni, hogy honlapok felhasználói felületét készítem, azt, amivel a felhasználó találkozik. Néha pedig a szerver-oldali kódokba is belenyúlok…

Mivel foglalkoztál, mielőtt váltottál a webfejlesztésre?

Webfejlesztőként most először dolgozom, persze azért jóval korábban kezdtem ismerkedni ezzel a területtel. Nagyjából 10 éve foglalkoztat ez a szakma, de komolyabban csak tavaly kezdtem bele. Néhány kisebb weboldalt készítettem eddig (ezeket most már másképp csinálnám :)). Munkámat tekintve a kereskedelemben dolgoztam az elmúlt 10 évben. Egy 7000 m2-es hipermarket pék osztály vezetőjeként irányítottam a termelést, beszerzést, beosztásokat és ami ehhez kapcsolódik. Úgyhogy a váltás elég éles volt nálam.

Miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz webfejlesztést tanulni?

Mindig is vonzott a számítástechnika szoftveres része. Az internetnek és általában a webes technológiáknak évről-évre egyre nagyobb szerep jut mindennapjainkban. Ez magával vonzza azt is, hogy szükség van egyre több hozzáértő fejlesztőre is. Szeretnék élni a lehetőséggel. 🙂

Mesélj arról picit, hogy hol dolgozol most, mik a feladataid? Hogy telik most egy napod, egy heted?

A Y-collective-nél dolgozom junior sitebuilder-ként, Pécs belvárosában van az irodánk.
A hét eleji projektmenedzsment meeting-en meghatározásra, elosztásra kerülnek a feladatok, ezért nagyjából lehet tudni, hogy ki-ki mivel fog foglalkozni egész héten, esetleg következő héten.
Sok projektünk van, így a feladatok is elég változatosak. Illetve van, hogy becsúszik ad-hoc jelleggel valami sürgős kérés, vagy bug.
A napjaim rendszerint 6 óra felé kezdődnek egy kávéval. Közben átfutom a híreket, vagy olvasok valamit, ami előző nap foglalkoztatott. Legtöbbször biciklivel megyek be dolgozni, a munkaidő hivatalosan hajnali nyolctól délután négyig tart (+ fél/egy óra, amit pluszban rászánok).
Fejlesztésen kívül szokott lenni átalakítás, hibajavítás, meglévő modul importálása másik projektbe, adminisztrálás, adatbázis-módosítás…
Mostanában állunk rá egyre jobban egyedi wordpress fejlesztésekre.
Előfordul az is, hogy ehhez némi kutatást is kell végezni, vagy plugin-t cserélni, szóval nem unalmas.
Amit nap-mint-nap használok: PHP, HTML, CSS, SCSS/LESS, Javascript/jQuery, Node/Bower, Bootstrap, git.
Rendszeresen (hetente, kéthetente) van belső oktatás, meetup valamilyen témakörben.

Mennyi ideig kerestél állást? Nehéz volt munkahelyet találni?

Tulajdonképpen nem kerestem sokáig állást, illetve nem számítottam rá, hogy ilyen hamar sikerül bekerülnöm az IT világába. Az egyik mentor — Freisinger Ádám — keresett fel, hogy mi a célom a CodeBerry-n, mert elég jól haladok az anyaggal. Nem titkoltam el, hogy majd ebben szeretnék dolgozni, így beajánlott interjúra, aztán kaptam egy próbamunkát, majd állást.
Ezúton is mindenkinek köszönöm a támogatást, igyekszem meghálálni 🙂

Hogyan tanultál meg programozni? Milyen tanfolyamokat, könyveket, stb. használtál?

Főképp online anyagok olvasásával, kutatásával, cikkekkel, tutorial-okkal, próbálgatással kezdtem. Majd még több autodidakta tanulás, aztán jött a CodeBerry.

Mit adott neked a CodeBerry? Milyen volt az iskolánkban tanulni?

Kerestem valamilyen online képzést, tanfolyamot, ami segít továbblépni, de ilyen-olyan okból egyik sem tűnt igazán jónak.
Aztán rábukkantam a CodeBerry-re. Nagyon tetszett az a megközelítés, hogy felismerték: nem csak az egyénnek kell eladni a képzést, hanem az ágazatnak is valóban szüksége van utánpótlásra. Ettől és eköré építve egyfajta szimbiotikus kapcsolat képe rajzolódik ki, ami mindenkinek jó.
A tanulás teljesen személyre szabott, mindenki a saját tempójában tud haladni, ha megakad, akkor van segítség, elérhető a Slack és a közösség, és Amanda.
Azt nem mondanám, hogy sok újdonságot találtam a tananyagok között, de nekem nagyon jó volt ismétlésre, a hiányosságok pótlására, elmélyítésre…
Amiben nekem személy szerint még pluszt nyújtott a CodeBerry, az az, hogy elég jól fel tudtam rajta mérni a tudásszintem, ezzel magabiztosabban tudtam meghozni a döntést, hogy van értelme belevágnom.

Van bármilyen tapasztalatod, tipped, trükköd, amit szívesen megosztanál azokkal, akik most kezdik a tanulást?

A tanulás mellett kezdjetek el egy projektet, megoldást adni egy valós problémára, legyen az bármilyen kicsi is. Nagyon sokat lehet így tanulni. Másolj megoldást, részleteket, de magad tervezd meg a saját verziódat és elemezd végig a számodra nem egyértelmű részeket. A tanulási irányt is rá lehet erre építeni.

Mi a következő lépés a számodra? Merre tovább?

Mindenképpen és elsősorban szeretném elmélyíteni a tudásom és felzárkózni a munkatársaimhoz. Kiválóan felkészült, nagyon jól összeszokott a csapat itt nálunk, mindenki nagyon jó abban, amit csinál és minden nap nagyon sokat tanulok tőlük, általuk.
Azután a saját határaim elérése, azután pedig… azt majd meglátjuk. 🙂

A “CodeBerry Programozóiskola — Diákjaink Történetei” sorozatban olyan diákjainkkal beszélgetünk, akik sikeresen elhelyezkedtek fejlesztőként.

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 15 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.